Πλατεία ΕΛευθερίας 1
60134 Κατερίνη
Τηλ.2351078100-6977310460
Email:georgkok@yahoo.gr
Πλατεία ΕΛευθερίας 1
60134 Κατερίνη
Τηλ.2351078100-6977310460
Email:georgkok@yahoo.gr
ΒΛΑΒΗ SLAP
ΒΛΑΒΗ SLAP
Αποτελεί παθολογία που έγκειται στην αποκόλληση του ανωτέρου τμήματος του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης.Απο το ίδιο σημείο εκφύεται η μακρά κεφαλή του δικεφάλου τένοντα.
Η πάθηση είναι συχνή σε αθλητές του βόλλευ, του χάντμπολ και σε ρίπτες.
Η διάγνωση απαιτεί καλή κλινική εξέταση και μαγνητική τομογραφία με ενδαρθρική έγχυση σκιαγραφικού ( MRI arthrogram) . Η θεραπεία είναι χειρουργική και συγκεκριμένα η βλάβη συρράπτεται και αποκαθίσταται αρθροσκοπικά.
ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΛΗΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
Εκφυλιστική Αρθρίτιδα της Γληνοβραχιόνας άρθρωσης
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική διαταραχή που προοδευτικά οδηγεί στην καταστροφή της εξωτερικής επικάλυψης των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση.
Τα κυριότερα συμπτώματα και σημεία της αρθρίτιδας του ώμου είναι:
Στα αρχικά στάδια της νόσου η θεραπεία με συντηρητικά μέσα ενδεχομένως να αποφέρει οφέλη.
Εάν τα συντηρητικά μέσα αποτύχουν και ο πόνος εγκατασταθεί ακόμη και σε ηρεμία το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί να γίνει ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου. Είναι δυνατόν να προταθεί ολική αρθροπλαστική του ώμου ή αντικατάσταση του άνω μέρους του βραχιονίου (ημιαρθροπλαστική).
ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ
Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής
Ως εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής χαρακτηρίζεται η παρεκτόπιση (μερική ή πλήρης) της επαλληλίας μεταξύ των αρθρικών επιφανειών κλείδας και ακρωμίου (οστό της ωμοπλάτης).
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ταξινόμησης βάση των οποίων ακολουθούμε αντίστοιχη θεραπευτική προσέγγιση (συντηρητική ή χειρουργική).
Η χειρουργική αντιμετώπιση βασιζεται στις ακόλουθες ενδείξεις:
ΑΘΡΙΤΙΔΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
Αρθρίτιδα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης
Αποτελεί πάθηση που χαρακτηρίζεται απο μη αναστρέψιμη φθορά του αρθρικού χόνδρου μεταξύ του ακρωμίου και της κλείδας
Η χρόνια καταπόνηση της άρθρωσης, ιδιαίτερα σε αθλητές ρήψεων και σε επαγγέλματα που απαιτούν άρση βαρών, οδηγεί σε αρθρίτιδα. Η καταστροφή του χόνδρου έχει ως αποτέλεσμα η κίνηση της κλείδας ως προς το ακρώμιο να γίνεται επώδυνη.
Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες, στις οποίες παρατηρούνται:
Πρόκειται για μία προοδευτικά επιδεινούμενη πάθηση που συνήθως δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα. Η αντιμετώπιση της συνίσταται σε αρθροσκοπική αφαίρεση του περιφερικού άκρου της κλείδας.
ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΩΜΟΥ
Εξάρθρημα Ώμου
Ως εξάρθρημα ορίζουμε την μετατόπιση των οστών μιας άρθρωσης έξω από τα όριά της, και ως υπεξαρθρημα την μερική παρεκτόπιση.
Ο εξαρθρωμένος ώμος συνεπώς είναι ένας τραυματισμός κατά τον οποίο η κεφαλή του βραχιονίου οστού εξέρχεται βίαια από την υπόκοιλη αρθρική επιφάνεια του οστού της ωμοπλάτης, που λέγεται ωμογλήνη.
Το αποτέλεσμα της κάκωσης των σταθεροποιητικών στοιχείων του ώμου είναι η αστάθεια της άρθρωσης και ο κίνδυνος υποτροπής του εξαρθήματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση της αστάθειας διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική.
Ο στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας, της δύναμης και του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης.
Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται αρθροσκοπικά, όπου η βλάβη εντοπίζεται και ταυτόχρονα αποκαθίσταται.
ΡΗΞΗ ΤΕΝΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ
Με τον όρο τενόντιο πέταλο χαρακτηρίζονται οι 4 μύες που περιβάλλουν την κεφαλή του βραχιόνιου οστού. Οι μύες αυτοί είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος και ο ελλάσον στρογγύλος
Αποτέλεσμα της ρήξεως είναι η εμφάνιση
Μια ρήξη του τενοντίου πετάλου μπορεί να είναι μερική ( να μην αφορά όλο το πάχος του τένοντα) ή πλήρης (ολικού πάχους).
Μία μερική ρήξη μπορει αρχικά να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (με φυσιοθεραπεία και μυική ενδυνάμωση.
σε πλήρεις ρήξεις, πέραν των λειτουργικών ενοχλημάτων, υπάρχει και ο κίνδυνος ανάπτυξης αρθροπάθειας (Rotator cuff arthropathy)εάν αυτές αφεθούν μακροπρόθεσμα χωρίς θεραπεία.
Η θεραπεία εκλογής σχεδόν για το σύνολο των ρήξεων του τενοντίου πετάλου είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση.
Στο πρόσθιο εξάρθρημα που είναι πιο συχνό έχουμε ρήξη των τενόντων του υπερακανθίου και του υπακανθίου ενώ στο οπίσθιο έχουμε ρήξη του τένοντα του υποπλάτιου.
H λειτουργία του υπερακανθίου είναι απαγωγή του βραχιονίου για τις πρώτες 15º
Ο υπακάνθιος μαζί με τον ελάσσων στρογγύλο εκτελούν έξω στροφή ενώ ο υποπλάτιος εκτελεί έσω στροφή.
ΣΥΜΦΥΤΙΚΗ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ Ή ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ
Ο παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και δυσκαμψία λόγω του συνδετικού ιστού ο οποίος καλύπτει την άρθρωση του ώμου.
Συμπτώματα του συνδρόμου του παγωμένου ώμου
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον παγωμένο ώμο αναπτύσσονται σταδιακά. Αρχικά οι ασθενείς βιώνουν μια ενόχληση στον ώμο η οποία εξελίσσεται σε βύθιο πόνο με ποικίλες αντανακλάσεις. Ο πόνος περιορίζει τις κινήσεις της άρθρωσης και τελικά υπάρχει δυσκαμψία δηλαδή περιορισμό σε όλες τις κινήσεις αλλά περισσότερο στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις(έσω-έξω).
Από την στιγμή όπου θα εγκατασταθεί το σύνδρομο του παγωμένου ώμου η θεραπεία εστιάζεται στην διατήρηση της κινητικότητας και της δύναμης του ώμου. Η καλύτερη θεραπεία όμως είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει κάθε τραυματισμός του ώμου να αποκαθίσταται πλήρως σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας.
ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ
Με τον όρο «ασβεστοποιός τενοντίτιδα» εννοούμε την πάθηση κατά την οποία έχουμε εναπόθεση αλάτων ασβεστίου
Η εμφάνιση της νόσου είναι πιό συχνή στους ενήλικες μεταξύ 30 και 50 ετών και είναι λίγο πιό συχνή στις γυναίκες.
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος με ποικίλους όμως χαρακτήρες
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το στάδιο της ασβεστοποίησης και την ένταση των συμπτωμάτων.