Πλατεία ΕΛευθερίας 1
60134 Κατερίνη
Τηλ.2351078100-6977310460
Email:georgkok@yahoo.gr
Πλατεία ΕΛευθερίας 1
60134 Κατερίνη
Τηλ.2351078100-6977310460
Email:georgkok@yahoo.gr
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΓΟΝΑΤΟΣ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΓΟΝΑΤΟΣ
Το γόνατο είναι μία πολύπλοκη άρθρωση αποτελούμενη από 4 οστά-μηριαίο ,κνήμη,περόνη κι επιγονατίδα,από δύο μηνίσκους,απο δύο χιαστούς συνδέσμους,από δύο πλάγιους συνδέσμους,από δύο καθεκτικούς συνδέσμους της επιγονατίδας,απο αρθρικό υγρό και από πολλούς τένοντες.,
ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΟΜΗΡΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΟΜΗΡΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, αποτελεί μία από τις πιο συχνές μυοσκελετικές διαταραχές και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο δύσκολες σε διαχείριση παθολογίες.
Είναι ένας όρος, που περιλαμβάνει μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων ή ανατομικών ανωμαλιών, που οδηγούν σε ένα είδος πρόσθιου πόνου στο γόνατο.
Αιτιολογία
-Ανατομικές ανωμαλίες (επιγονατίδα σε υψηλή θέση, υποπλασία μηριαίας τροχιλίας)
-Διαταραγμενη εμβιομηχανική του κάτω άκρου
-Μυική δυσλειτουργία (αδυναμία τετρακεφάλου ειδικά του έσω πλατύ
-Υπερκινητικότητα επιγονατίδας
-Μειωμένη ευλυγισία τετρακεφάλου, οπισθίων μηριαίων, λαγονοκνημιαίας ταινίας
-Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση
-Υπέρμετρη ή ακατάλληλη άσκηση
-Τραύμα
Συμπτώματα
Δεν συνοδεύεται πάντοτε από πόνο
Συνήθως ο ασθενής αναφέρει ότι
Η χονδροπάθεια επιγονατίδων διαγιγνώσκεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση.
Η πάθηση δεν φαίνεται στις απλές ακτινογραφίες. Το μόνο που προσφέρουν είναι η απεικόνιση κατασκευαστικών ανωμαλιών, όπως η υψηλή θέση της επιγονατίδος, η αβαθής μηριαία τροχιλία, η διφυής επιγονατίδα, η έξω θέση της επιγονατίδας,και τυχόν ύπαρξη οστεοφύτων.Ενίοτε βοηθάει διαγνωστικά η Αξονική Τομογραφία και η Μαγνητική Τομογραφία
την αντιμετώπιση της οξείας φάσης, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύνδρομα υπέρχρησης, πρέπει ο ασθενής να διακόπτει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που του προκαλούν πόνο.
Παράλληλα γίνεται χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παγοθεραπεία και συνιστάται αποφυγή δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν την κατάσταση της επιγονατίδας.
Στη συνέχεια η αντιμετώπιση γίνεται φυσικοθεραπευτικά
Σε αποτυχία των συντηρητικών μέσων έχει θέση η χειρουργική αντιμετώπιση είτε ανοιχτά είτε αρθροσκοπικά ανάλογα με την περίπτωση..
ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΩΝ
ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΩΝ
Οι ρήξεις των μηνίσκων είναι οι συχνότερες κακώσεις του γόνατος που χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης. Οι μηνίσκοι τραυματίζονται πάντα με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υποστούν ρήξη ακόμη και με ένα παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή με ένα απλό γονάτισμα στην προσπάθεια μας να δέσουμε τα κορδόνια.
Η ρήξη Μηνίσκων διαγιγνώσκεται εύκολα με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται μόνο με Μαγνητική Τομογραφία του Γόνατος.
Συμπτωματολογία
-ελαφρύ έως έντονο πόνο άμεσα ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει με τη πάροδο των ημερών σε περιπτώσεις μικρής μηνισκικής ρήξης,
-διαλείπων ύγραρθρο(παρουσία υγρού εντός της άρθρωσης) του γόνατος το οποίο εμφανίζεται συνήθως μετά από 12-24 ώρες
-εμπλοκή της άρθρωσης σε κάμψη σε περιπτώσεις μεγάλης ρήξης.
-απώλεια του πλήρους εύρους της κίνησης
Θεραπευτικές Επιλογές
-Αρθροσκοπική μηνισκεκτομή
-Συρραφή του μηνίσκου
-Μεταμόσχευση πτωματικού μηνίσκου (αλλομόσχευμα)
-Μεταμόσχευση συνθετικού μηνίσκου (Actifit)
ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΩΝ
ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΩΝ
Στην άρθρωση του γόνατος υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι (ligaments) που ενώνουν το μηριαίο οστό (femur) με την κνήμη (tibia) και προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση.
Ο έσω πλάγιος προσφέρει σταθερότητα στην εσωτερική πλευρά του γόνατος. Ο έξω πλάγιος προσφέρει σταθερότητα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (anterior cruciate ligament) βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος, περιορίζοντας την περιστροφή και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης. Και ο οπίσθιος χιαστός (posterior cruciate ligament) βρίσκεται επίσης στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, περιορίζοντας την κίνηση προς τα πίσω κίνηση της κνήμης. Οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι (ονομάζονται έτσι γιατί χιάζονται μεταξύ τους στο εσωτερικό των γονάτων) έχουν καθοριστικό ρόλο στην κάμψη του γονάτου. Ανάμεσα στα μηριαίο οστό και την κνήμη υπάρχουν οι μηνίσκοι για την απόσβεση των κραδασμών που δέχεται η άρθρωση του γόνατος. Όλα τα ανωτέρω περιβάλλονται στον αρθρικό θύλακα ο οποίος περιέχει το αρθρικό υγρό που προστατεύει και τρέφει την άρθρωση.
Κάθε ένας από τους συνδέσμους του γόνατος μπορεί να τραυματιστεί μόνος του ή μαζί με άλλους συνδέσμους. Έχει υπολογιστεί ότι το 70% των περιπτώσεων ρήξης χιαστών είναι αποτέλεσμα ταχύτατης αλλαγής στην κατεύθυνση ενός αθλητή, συνέπεια ελιγμών ή αδέξιας προσγείωσης. Το υπόλοιπο 30% οφείλεται σε πρόσκρουση του γονάτου σε κάποιο εμπόδιο (π.χ. αντίπαλο παίκτη ή αγωνιστικό χώρο). Συνήθως, τις ρήξεις χιαστών συνοδεύουν και κακώσεις των πλάγιων συνδέσμων και ρήξη μηνίσκου.
ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι ασθενείς με ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνήθως ακούν ένα “κλικ” ή “κρακ” τη στιγμή του τραυματισμού. Σε ελαφριές περιπτώσεις η δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί και τα συμπτώματα (πρήξιμο και δυσκαμψία) να εμφανιστούν μετά το τέλος της δραστηριότητα ή την επόμενη μέρα το πρωί. Συχνά ο πόνος βιώνεται βαθιά στο γόνατο και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Πάντως, δεν υπάρχουν πάντα συμπτώματα.
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί μερική ή ολική ρήξη. Η μερική ρήξη είναι σπάνια και συχνά η αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία περιλαμβάνει την προστασία του χιαστού συνδέσμου (αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων) για μια περίοδο 3 έως 6 μηνών και φυσικοθεραπεία.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι ολική. Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχουμε συχνά σε αθλήματα επαφής ( π.χ. ποδόσφαιρο και μπάσκετ) ή σε αθλήματα όπου απαιτούν ξαφνικές αλλαγές πορείας (π.χ. σκι). Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός κάκωσης είναι η στροφή του μηρού πάνω στην κνήμη όταν το βάρος όλου του σώματος πέφτει στο ένα πόδι ( π.χ. κατά την προσγείωση από άλμα). Άλλος μηχανισμός κάκωσης του συνδέσμου είναι όταν μια εξωτερική δύναμη αναγκάζει το γόνατο να λυγίσει σε λάθος κατεύθυνση ( π.χ. όταν κάποιος παίχτης πέσει με δύναμη στην εξωτερική πλευρά του γόνατος).
Το γόνατο με ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού δεν παρουσιάζει σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Από μελέτες που έχουν γίνει σε ασθενείς οι οποίοι δεν χειρουργήθηκαν ποτέ, έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό δεν έχει σοβαρό πρόβλημα αστάθειας εφόσον δεν συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό τον λόγο κάποιοι πάσχοντες που δεν είναι αθλητές δοκιμάζουν ένα πρόγραμμα συντηρητικής αγωγής πριν επιλέξουν το χειρουργείο. Όμως, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των μηνίσκων και σε ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού ταξινομείται ως εξής :
Οι περισσότεροι ασθενείς με ρήξη πρώτου ή δευτέρου βαθμού αναρρώνουν με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Η αποφυγή των αθλητικών δραστηριοτήτων βοηθά το σώμα να επουλώσει του τραυματισμένους ιστούς τους σε διάστημα 2 με 8 εβδομάδων, με την κατάλληλη θεραπεία.
ΡΗΞΗ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
ΡΗΞΗ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αντίθετα με τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού που συνήθως είναι ολική, η ρήξη του οπίσθιου χιαστού είναι συνήθως μερική και η χειρουργική αποκατάσταση είναι λιγότερο συχνή (ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι βραχύτερος και ισχυρότερος από τον πρόσθιο).
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Το γόνατο είναι επώδυνο και υπάρχει οίδημα. Το εύρος κίνησης είναι μειωμένο. Υπάρχει αίσθημα αστάθειας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, η κάκωση του συνδέσμου ταξινομείται σε:
Να σημειωθεί ότι ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος έχει μεγάλη δυνατότητα επούλωσης γεγονός που επιτρέπει την συντηρητική θεραπεία. Οι ρήξεις 1ου και 2ου βαθμού συνήθως αντιμετωπίζονται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ένας κηδεμόνας (νάρθηκας) φοριέται για 8 εβδομάδες και η ενεργητική κάμψη του γόνατος δεν επιτρέπεται αυτήν την περίοδο.
Μια ρήξη 3ου βαθμού του οπισθίου χιαστού συνδέσμου μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά όταν αυτή είναι μεμονωμένη.
Χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης του οπισθίου χιαστού γίνεται όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει να δημιουργήσει σταθερότητα στο πάσχον γόνατο.
ΡΗΞΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ
ΡΗΞΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ(ΕΣΩ-ΕΞΩ ΠΛΑΓΙΟΥ)
Οι πλάγιοι σύνδεσμοι είναι δυνατές ελαστικές κατασκευές που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους, προσφέροντας δύναμη και σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εσωτερική πλευρά του γόνατος.Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος.
Ο έσω πλάγιος σύνδεσμός τραυματίζεται περισσότερο εύκολα από ότι ο έξω πλάγιοςΚάκωση 1ου βαθμού σημαίνει μία βίαιη διάταση του συνδέσμου, 2ου βαθμού μερική ρήξη του συνδέσμου ενώ 3ου βαθμού σημαίνει ολική ρήξη του συνδέσμου.
Σε ρήξη 1ου ή 2ου βαθμού δεν έχουμε σοβαρή αστάθεια, οπότε η θεραπεία είναι συντηρητική. Εφαρμόζεται γύψινος μηροκνημικός επίδεσμος για 4 – 6 εβδομάδες και παράλληλα γίνονται ασκήσεις τετρακέφαλου.
Όταν η ρήξη είναι 3ου βαθμού η θεραπεία είναι χειρουργική και παράλληλα ελέγχονται ο έσω μηνίσκος και οι χιαστοί σύνδεσμοι. Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται γύψος μηροκνημικός για 6 – 8 εβδομάδες.
ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ
ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ
Αφορά διαχωρισμό του υποχόνδριου οστού απο τον υπερκείμενο αρθρικό χόνδρο (περίβλημα του οστού), πιθανότατα ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων κακώσεων ή κάκωσης η οποία δεν έγινε αντιληπτή.Ο ασθενής αναφέρει μη εντοπιζόμενο βύθιο άλγος.Οι ακτινογραφίες, το σπινθηρογράφημα των οστών και η μαγνητική τομογραφία του γόνατος μπορούν να βοηθήσουν για τον καθορισμό της έκτασης, της εντόπισης και των χαρακτηριστικών της βλάβης.
Οι αρχές θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (χορήγηση γλυκοζαμίνης και θειικής χονδροιτίνης),εγχύσεις υαλουρονικού οξέος,αρθροσκοπική έκπλυση-καθαρισμός, οστεοτομίες, αρθροπλαστική.
Τα αποσπασθέντα οστεοχόνδρινα τεμάχια μπορούν να επανακαθηλωθούν με μικρούς κοχλίες ή και βιοαπορροφήσιμες βελόνες.Εαν αυτά έχουν καταστεί ελεύθερα στην άρθρωση χρήζουν εξαίρεσης με αρθροσκόπηση.Στην χειρουργική φαρέτρα για τις μεμονομένες οστεοχόνδρινες βλάβες υπάρχουν τεχνικές αποκατάστασης όπως η τεχνική «μικροκαταγμάτων, τα «μπαλώματα περιοστέου» και η μεταφορά χονδροκυττάρων.
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ
Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας. Είναι μια χρόνια, μη αναστρέψιμη και εκφυλιστική πάθηση η οποία προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό χόνδρο. Ο χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες σαν προστατευτικό μαξιλαράκι και βοηθά τα κόκαλα της άρθρωσης να ολίσθαίνουν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση.
Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία έτσι ώστε μετά τα 65 χρόνια, 3 στα 4 άτομα πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ενώ περισσότερο από το 85% των ατόμων αυτών έχουν ευρήματα στις ακτινογραφίες των αρθρώσεων τους ακόμη και όταν δεν έχουν συμπτώματα.
Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης που προσβάλλει. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλεί παραμόρφωση της άρθρωσης.
Εμφανίζει μια πορεία με υφέσεις και εξάρσεις, ενώ παραμένει στάσιμη κλινικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συνήθως, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα πονούν, αλλά διατηρούν για πολλά χρόνια την κινητικότητα και λειτουργικότητα των αρθρώσεών τους.